Запроваджено нові підходи боротьби поширення ВІЛ-інфекції у новонароджених


Впровадження моделі інтегрованих послуг для жінок з наркотичною залежністю та народжених ними дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків подолання ВІЛ-інфекції та СНІДу. Успішна реалізація цього механізму дозволить скоротити рівень передачі ВІЛ від матері до дитини до 2%. Про це під час партнерської зустрічі «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини у наркозалежних жінок та покращення показників здоров’я їх новонароджених» повідомила голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІД та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна.

До участі у цій зустрічі долучилися представник ЮНІСЕФ Юке Мокуо, директор Українського Центру профілактики боротьби зі Снідом Наталя Нізова, заступник начальника головного управління охорони здоров’я КМДА Валентина Залеська, начальник відділу протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та наркоманії Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІД та інших соціально небезпечних захворювань та інші фахівці.
 
«Ідея впровадження моделі інтегрованих послуг для цієї категорії населення одним із ключових шляхів боротьби з поширенням вірусу, - підкреслила голова Держслужби. – Саме в питанні недопущення поширення хвороби від матері до малюка наша країна має значні позитивні результати. Так, починаючи з 2001 року рівень передачі ВІЛ від вдалося зменшити у 4,4 . Україні вдалося знизити рівень випадків передачі від матері до дитини з 27,8% до 6,3%».
 
Модель інтегрованих послуг передбачає підбір ключового сервісного пакету для вагітних жінок, які страждають від наркозалежності з подальшим запровадженням його у профільні медичні заклади.
Керівник Служби зазначила, для досягнення позначки у 2% вимагатиме від залучення колосальних ресурсів і чітко прописаної стратегії дій».
 
Нагадаємо, що Україна підтримала Політичну декларацію Генеральної Асамблеї ООН та нову стратегію ЮНЕЙДС до 2015 року під назвою «Прагнення до нуля», а також Глобальний план «Зворотній відлік до нуля». У цих документах передбачене недопущення нових випадків ВІЛ-інфекції серед дітей із збереженням життя матерів.
 
Джерело: http://dssz.gov.ua/